Međutim, uprkos velikoj potražnji kvalifikovanih radnika gotovo da nema.
Poslodavci u Srbiji, Hrvatskoj i okolnim zemljama sve teže pronalaze stručne ljude. Zanatlije, vlasnici radionica, servisa i pekara, otvoreno govore o tome da su na ivici opstanka posla ima više nego ikad, ali nema ko da ga radi.
Nedostatak radne snage dodatno pogoršavaju migracije u inostranstvo, kao i nezainteresovanost mladih za zanate. Interesovanje za stručne škole sve je manje, a pojedini smerovi se gase zbog nedostatka upisa.
Zbog toga
Takvu situaciju najbolje ilustruje primer Pavla Sremčevića, poznatijeg kao gazda Paja, vlasnika pekare u Pančevu. Iako je nudio platu od čak 1.360 evra, uz rad u dve smene i svaki drugi vikend slobodan, nije uspeo da pronađe majstora za burek.
„Lepio sam oglase po banderama, autobuskim stanicama, čak nudio i dva obroka dnevno – niko se nije javio. Šokiran sam. Nekada bih sanjao o toj plati, a danas je izgleda nedovoljna“, kaže Paja.
Prosečna plata početnika u pekarskoj industriji kreće se između 80.000 i 90.000 dinara, dok iskusni majstori za peciva mogu da zarade i znatno više. Ipak, mladima to očigledno nije dovoljno motivišuće.
„Jedan kandidat koji se javio imao je iskustva, ali mu je zasmetao rad u smenama. Ne znam šta bi ljudi više želeli“, dodaje on.
Prema podacima sa portala Infostud, jedna novosadska pekara čak je ponudila i platu od 1.700 evra uz uslov da kandidat pošalje video svog rada.
- I pored visokih plata, pekare teško nalaze ljude. Mladi izbegavaju te zanate jer zahtevaju godine učenja i rada da bi neko postao pravi majstor za burek. Zaista treba 3 do 5 godina da se neko obuči, čak i ako ima talenat objašnjava Miloš Turinski sa Infostuda.
Letnji meseci dodatno pogoršavaju stanje, jer mnogi odlaze da rade sezonski u Crnu Goru ili Hrvatsku, dok iz Hrvatske ljudi dalje sele u EU što ostavlja domaće pekare prazne i bez kadra.
Kako stvari stoje, ako se trend ne promeni, uskoro bi majstori za burek mogli postati gotovo pa ekskluziva.
(Dnevno.hr)
BONUS VIDEO
Komentari (0)