Incident se dogodio u kulinarskom studiju „Igra Stolov“, gde je organizovan takozvani „krio-šou“, koji je umalo završio tragično.
Koktel sa tečnim azotom bez upozorenja gostima
Prema navodima medija, poznati kuvar, čije ime nije objavljeno, pripremao je koktele koristeći tečni azot kako bi stvorio dramatičan vizuelni efekat dima. Gosti, međutim, nisu bili upozoreni na moguće opasnosti, a Sergej je, navodno na insistiranje kuvara, popio piće odmah nakon serviranja, prenosi 24sata.hr.
Tečni azot se na telesnoj temperaturi momentalno pretvara u gas i naglo povećava zapreminu. Upravo to se dogodilo u Sergejevom organizmu – gas je izazvao ekstreman pritisak u želucu, što je dovelo do pucanja organa.
Kolaps i hitna operacija
Nedugo nakon što je popio koktel, Sergej je osetio jake bolove u stomaku, a zatim se srušio pred okupljenima. Hitno je prebačen u bolnicu, gde je odmah operisan i smešten na odeljenje intenzivne nege.
Prema poslednjim informacijama, pacijent je pri svesti i nalazi se u fazi oporavka, ali lekari njegovo stanje i dalje ocenjuju kao ozbiljno i potencijalno životno ugrožavajuće.
Stručnjaci upozoravaju: Tečni azot može biti smrtonosan
Iako se tečni azot često koristi u molekularnoj gastronomiji za brzo zamrzavanje hrane i vizuelne efekte, stručnjaci upozoravaju da njegovo konzumiranje može imati fatalne posledice ako ne ispari u potpunosti pre upotrebe.
Gutanje tečnog azota može izazvati pucanje želuca i drugih organa, unutrašnje krvarenje, teška oštećenja tkiva, pa čak i smrt.
Sličan slučaj već se dogodio
Ovo nije prvi put da je tečni azot izazvao ozbiljne posledice. Sličan incident zabeležen je 2015. godine u Velikoj Britaniji, kada je mlada žena na rođendanskoj proslavi popila koktel sa tečnim azotom. Zbog teških povreda želuca, lekari su bili primorani da joj u potpunosti uklone ovaj organ.
Komentari (0)