Jovan Tasić iz Čačka, iako veoma mlad, on je pravi majstor za dimljenje šarana i ostalih vrsta riba, i reklo bi se da zna odličnu recepturu za dimljenje ribe.

- Mislim da je sve u očuvanju tradicije i volji za rad. Prvenstveno, od samog početka potrebno je odabrati kvalitetnu

Box: ribu
, pa do usoljavanja i procesa dimljenja. Trudimo se da očuvamo onaj stari sistem dimljenja ribe i kvaliteta, u čemu stvarno prednjačimo. Mi ovde pored šarana sušimo filete, dimimo pastrmku, skušu, roladu i lososa. Planiramo da u našu sušaru ubacimo i dubokomorske ribe. Mi sve ovo prišpremamo za naše prijatelje, određene
Box: manastire
. Imamo neku saradnju sa velikim ribarskim Udruženjem iz Makarske, pa smo uspeli da obezbedimo neke dubokomorske ribe, koje će se naći u ovoj našoj sušari - rekao je za RINU Jovan koji u svojoj porodičnoj sušari dimi šaran.

Box: Image

Pored same sušare ova porodica uzgaja

Box: ruzmarin
, čime kako kaže doprinosi kvalitetu, ukusu i mirisu dimljenom šaranu.

- Što se začina tiče, ne koristimo začine, jer se šaran isključivo soli, jer, kao riba, on ne zahteva začinjavanje i isključivo se samo soli. Kada su ostale vrste riba u pitanju, one prolaze kroz proces mariniranja određenim biljkama, svaka nekom posebnom, a ruzmarin je, inače tu, zbog arome koju oslobađa prilikom sušenja, kao i zaštite od insekata prilikom toplote i dima. Vredno je pomena da ruzmarin da on oslobađa sšpecifičan miris i dodatno štiti ribu, a sa hranom treba biti uvek oprezan, pa je naravno i predostrožnost na prvom mestu”, pojasnio je ovaj mladi domaćin.

Ono što je prasetina na mrsnoj, šaran, a posebno sušeni je na posnoj slavskoj trpezi, a kada je u pitanju vremenski period sušenja omiljenog posnog specijaliteta, Jovan kaže da proces dimljenja zahteva adekvatna tri dana sa dovoljnim mrazem i vatrom.

- Potrebno je da se šaran sasvim osuši, ne da prođe kroz prodimljenu fazu. Što se tiče sušenja, najbrže se suše fileti, jer oni zahtevaju malo više fizičkog rada u pripremi, ali što se tiče trpeze, najbrže se suše, najjednostavniji su za primenu, pa se njima najviše i pribegava. Šaran je, inače kod nas standardno u Srbiji i najveći i najčešći izbor kod našeg naroda, i može se reći da je hit na posnoj slavskoj tršpezi”, zaključio je Jovan.

Inače, svaka riba je zdrava kao namirnica, što svakako uvek treba imati na umu. U našem narodu se obično kaže da ono što je praseće pečenje na mrsnoj, šaran je na posnoj trpezi, te da je oduvek bio popularan, pa se smatra svojevrsnim delikatesom, psoebno u dane posta.

BONUS VIDEO: