Iako se srpska i turska kafa pripremaju na sličan način, u čuvenom “Savremenom kuvaru” iz 1967. godine, koji je objavila “Prosveta” na više od 1000 strana i sadrži preko 3200 recepata, jasno je opisana razlika između ove dve verzije crne kafe.

U istom kuvaru, u poglavlju posvećenom kafi, navodi se i zanimljivo predanje o njenom poreklu – otkriće kafe pripisuje se čobančetu koje je primetilo da mu koze postaju neuobičajeno živahne nakon što bi pasle biljku zvanu kahoua. U Evropi se kafa počela piti sredinom 17. veka, a ubrzo je postala deo svakodnevnih rituala.

Miris mlevene kafe nekada i sada

Nekada je svaka kuća imala mlin za kafu, a miris sveže mlevenih zrna širio se domom. “Savremeni kuvar” naglašava važnost mlevenja kafe neposredno pre kuvanja. Stručnjaci i danas ističu da je domaće mlevenje mnogo kvalitetnije od kupovne mlevene kafe, jer se u fabričkoj varijanti ponekad mogu naći nepoželjni sastojci.

Box: Image
 

Osnovna pravila za pripremu kafe

Prema “Savremenom kuvaru” iz 1967, da bi kafa bila ukusna potrebno je:

  1. Zrna moraju biti lepo ispržena, ali ne prepržena.
  2. Kafa se melje neposredno pre kuvanja.
  3. Voda mora da provri, a kafa da “napravi ključ” jednom.
  4. Kafa se služi odmah nakon kuvanja, nikada podgrejana.
  5. Talog se ne koristi ponovo.

Srpska crna kafa – recept iz 1967.

Sastojci po šoljici:

1,5 šoljica vode

1 kocka šećera

1 kašičica mlevene kafe

Priprema:
U džezvu sipati vodu i šećer, pa pustiti da provri. Odvojiti malo provrele vode u posebnu posudu, u džezvu dodati kafu, pa vratiti na vatru da se podigne jednom. Usuti odvojenu vodu, ostaviti minut-dva da odstoji i zatim sipati u šoljice.

Box: Image
 

Turska kafa – recept iz 1967.

Sastojci po šoljici:

1,5 šoljica vode

1 kašičica mlevene kafe

šećer po želji (služi se posebno)

Priprema:
Kafu staviti u suvu, zagrejanu džezvu i preliti ključalom vodom. Ne kuvati dalje. Odnos kafe i vode isti je kao kod srpske kafe, ali se šećer ne dodaje tokom kuvanja, već se poslužuje uz kafu. Tradicionalno, turska kafa se služi u malim džezvama – svako dobija svoju.

 Razlika između srpske i turske kafe nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Srpska kafa se kuva sa šećerom, dok se turska preliva ključalom vodom i šećer se dodaje po želji. Oba recepta, opisana u “Savremenom kuvaru” iz 1967, i danas se čuvaju kao deo kulturne i gastronomske tradicije Balkana.

BONUS VIDEO

Box: Video