U drogerijama postoji bezbroj proizvoda koji obećavaju čuda, ali često ostavljaju neprijatan miris i tragove hemikalija koji se kasnije "peku" zajedno sa hranom.
Postoji, međutim, potpuno prirodan način da se rerna očisti – bez hemikalija i agresivnih sredstava. Sve što vam treba je soda bikarbona, stari trik naših baka koji i danas funkcioniše bolje od mnogih modernih preparata.
Soda bikarbona: Prirodni čistač rerne
Priprema je jednostavna. Potrebno je:
Jedna činija sode bikarbone
Malo vode da se dobije gusta pasta
Rernu prethodno isključite i sačekajte da se potpuno ohladi. Skinite rešetke i pastu nanesite po unutrašnjosti rerne – po zidovima, dnu i vratima. Grejače obavezno preskočite. Ostavite da pasta deluje nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Kako ukloniti masnoću i mirise
Ujutru jednostavno prebrišite rernu vlažnom krpom ili sunđerom. Sve naslage će se odlepiti, a soda bikarbona neutralisaće i najtvrdokornije mirise. Ako ostane zapekla masnoća, možete koristiti laganu špatulu ili grubiju stranu sunđera – bez intenzivnog ribanja.
Rešetke i unutrašnjost rerne nakon čišćenja biće besprekorno čisti, a rerna će izgledati kao nova. Ostavite vrata otvorena još neko vreme da se sve osuši i provetri.
Zašto je soda bikarbona bolja od hemijskih sredstava
Ova metoda je ekološka, zdrava i potpuno prirodna. Jedna kesica sode bikarbone može zameniti skupe sprejeve i deterdžente. Ako želite da se oslobodite toksičnih mirisa, plastičnih pakovanja i hemijskih tragova u kuhinji, soda bikarbona je idealno rešenje.
Komentari (0)