Botanički specijalni vrt Hamburg-Vandsbek već više od 20 godina tradicionalno proglašava „otrovnu biljku godine“.
Ove godine titulu
Pasulj je ove godine nadmašio čak i poznate otrovne biljke poput brugmansije, kukureka i likovca.
Kako prenosi nemački magazin „Kraut und Rueben“, cilj izbora je podizanje svesti o važnosti pravilne termičke obrade pasulja.
Razlog je prisustvo toksina fazina u sirovom pasulju, koji može da izazove zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca i da bude smrtonosan ako se konzumira u većim količinama.
Trovanje se obično manifestuje kroz mučninu, bol u stomaku, povraćanje i dijareju, dva do tri sata nakon konzumiranja. Pasulj takođe sadrži i lektin, poznat kao „antinutrijent“, koji smanjuje apsorpciju hranljivih materija, piše
Dobra vest je da se otrovni fazin potpuno neutralizuje kuvanjem najmanje 15 minuta na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa.
Pažnja prilikom
Komentari (0)