Veruje se da je božićni post uveden još u 4. veku, a puno trajanje od 40 dana dobio je u 12. veku. Ipak,
Strogo se posti na vodi samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom može se jesti i riba.
Kako navodi otac Marko Jeftić za Alo!, tokom Božićnog posta najbitnije je očistiti svoju dušu od grehova i približiti se Bogu.
- Pravi post ima dve strane: telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitvi, dobročinstava i vršenju sviju evanđelskih vrlina. Čin duhovnog čišćenja je mnogo bitniji. Poenta posta jeste da se čovek svojim bićem pokaje i približi Bogu i carstvu Gospodnjem. Još jedna bitna stvar jeste da se vernici tokom posta redovno ispovedaju. Ove godine Božićni post biće za jedan dan duži, s obzirom da je danas sreda, a sredom se posti - navodi otac Marko Jeftić za Alo!.
Kako dodaje, određeni vernici od svog sveštenika mogu dobiti razrešenje tokom posta ukoliko rade teške poslove, pa su im potrebne dodatne kalorije.
- Što se tiče ishrane, meso i mleko ne dolaze u obzir. Naravno, post nije striktan za određene grupe vernika koji imaju zdravstvenih problema. Ali u tom slučaju oni idu do svog sveštenika i uz njegov blagoslov koriguju post u skladu sa njihovim zdravstvenim potrebama. Ima dosta ljudi koji rade teške poslove, dežuraju i za njih se često daje razrešenje, to znači da mogu recimo da jedu ribu kad je post na vodi. Najvažnije je da post ne shvatimo samo kao neku vrstu dijete, ne postimo samo hranom, post hranom uvek mora da prati i duhovni post - poručuje otac Jeftić za Alo!.
BONUS VIDEO
Komentari (0)