Kafa je tada prelazila iz luksuza u svakodnevni užitak, a kafane su postale važno okupljalište kulturne i društvene elite.
Zanimljivo je da čaša vode koja se danas tradicionalno poslužuje uz kafu nije uvek imala funkciju pića.
U to vreme, mnoge dame su se žalile na kašiku kojom su mešale šećer u kafi, jer bi pena na vrhu napitka zaprljala kašičicu.
Tako su želele da izbegnu stavljanje lepljive kašičice na ivicu tanjirića ili tacne, što se smatralo neurednim i neprikladnim prema normama bontona.
Taj mali detalj, iako danas često zaboravljen, bio je važan deo rituala ispijanja kafe, naročito u otmenim evropskim salonima i kafanskoj kulturi krajem 19. i početkom 20. veka.
Danas, posluživanje čaše vode uz kafu postalo je znak kvalitetne usluge i pažljivog ugostiteljstva.
Iako mnogi kafići i restorani širom sveta prihvataju ovu praksu kao standard, i dalje postoje mesta gde voda neće biti ponuđena automatski, osim ako je izričito ne zatražite.
BONUS VIDEO
Komentari (0)