Mnogi veruju da je kafa jednostavan napitak, tajna leži u preciznim detaljima i pravilnom načinu pripreme.
Iako zvuči lako, mnogi ljubitelji kafe prave istu grešku, dodaju mlevenu kafu u vodu koja je već proključala.
Ova praksa može uništiti bogatstvo aroma koje turska kafa nosi i rezultirati gorčinom koju svi izbegavamo.
Stručnjaci tvrde da je pravilno da voda bude skoro do ključanja, ali ne da proključa, kako bi kafa zadržala sve svoje suptilne note.
Kafa se polako kuva, uz stalno mešanje, a važno je da se peni i dolazi do ivice lončića, što je znak da je kafa spremna. Zatim se servira u malim šoljicama i obavezno se ostavlja prostor za talog na dnu.
Obično se priprema sa šećerom, a količina šećera zavisi od ličnih preferencija.
Može se ispijati bilo kada tokom dana, te je
UNESCO je 2013. godine uvrstio tursku kafu na svoju listu nematerijalne kulturne baštine. Njeno pripremanje je u Turskoj pravi ritual, a kafa se ponekad koristi za proricanje sudbine, takozvana „kafedžijska magija“.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)