Kako je osnovala zasad i zašto ne propušta nijedan sajam, a ni dešavanja na kojima se promovišu domaći proizvodi, otkrila je za Agroklub.

"Uvek volim da spomenem da je ideja o uzgoju aronije u stvari Božija. Odavno sam proučavala kako se gaji, ali sam isto tako znala da mi je za uzgoj potreban pre svega novac.

Box: Image
 

Nisam odmah htela da ideju podelim sa bratom koji je boravio u Grčkoj, i od njega tražim novac, pa sam tu želju sačuvala samo za sebe", započela je priču Marina.

Aronija rodila već prve godine

Nakon kratkog perioda, ispostavilo se da su Marina i njen brat istovremeno pratili jednu poljoprivrednu emisiju, on u Grčkoj, a ona u Srbiji.

U emisiji je bilo reči o uzgoju aronije, a brat je odmah po završetku pozvao i pitao da li želi da joj pošalje novac da osnuju zasad. Marina je tada na površini od pola hektara posadila sadnice od kojih je čak i prve godine imala rod.

Box: Image
 

"Sa željom da primenim ono što sam do tada izučila o ovoj čudotvornoj biljci, u rupi gde je trebalo postaviti sadnicu najpre sam stavila stajnjak, supstrat, zeolit kao i humus od kalifornijskih glista", ističe ona i dodaje da ukoliko biljci uskratite hranu prilikom sadnje, ona će nam uskratiti rod narednih godina.

Već druge godine aronija je rodila nešto više od dve tone. Jedini problem u proizvodnji predstavljala je rutava buba u fazi cvetanja koju je redovno sakupljala kako ne bi došlo do propadanja tučka, samim tim kasnije i do izostanka ploda.

Box: Image
 

Potom je Marina odlučila da osim sveže aronije kupcima ponudi i matični sok, slatko i džem.

Kako dalje pojašnjava, slatko od aronije se pravi na uobičajeni način i to tako što se na kilogram šećera doda isto toliko aronije i zajedno kuva, dok se džem pravi od samlevenog ploda, sa ili bez šećera, što zavisi od porudžbine, piše Agroklub.