Evo koje
Špargla
Špargla je jedna od najpoznatijih višegodišnjih povrtarskih kultura. Iako im je potrebno dve do tri godine da se razviju do pune produktivnosti, kada se jednom razviju, mogu da daju plodove više od 20 godina.
Najbolje uspevaju na sunčanim lokacijama sa dobro dreniranim zemljištem.
Rabarbara
Rabarbara je biljka koja se gaji zbog svojih mesnatih stabljika koje imaju osvežavajući, kiselkast ukus. Može ostati na istom mestu decenijama, a vremenom postaje jača i plodnija. Jednom kada se posadi, zahteva minimalno održavanje.
Ren
Ren je nezaobilazan u mnogim baštama jer, ne samo da je ukusan dodatak jelima, već je i veoma otporan na razne vremenske uslove. Brzo se širi, pa je najbolje da ga posadite na mesto gde ga nećete morati često premeštati. Koren se uklanja po potrebi, a biljka se sama regeneriše.
Vlašac
Ovaj aromatični član porodice luka raste godinama na istom mestu i izuzetno je isplativ za uzgoj. Osim što je odličan dodatak raznim jelima, vlašac privlači korisne oprašivače u baštu. Lako se regeneriše i može se brati tokom cele sezone.
Kiselo zelje
Ova zeljasta biljka blago kiselog ukusa se često koristi u supama, salatama i sosovima. Jednom kada se posadi, svake godine ponovo niče i proizvodi sveže listove bez potrebe za ponovnom setvom.
Zimski praziluk
Za razliku od običnog praziluka, zimski praziluk može da preživi više sezona i da se sam razmnožava. Čak ni veoma niske temperature ne mogu da mu naštete.
Njegovi izdanci ostaju u zemljištu i ponovo niču svake godine, pružajući vam sveže stabljike tokom cele sezone.
Komentari (0)