Evo kako vas

Box: hrana
određuje.

Gorka hrana

Ako volite gorko, možda ste ogorčena osoba.

Drugim rečima, možda imate veći nivo antisocijalnih ili psihopatskih osobina. Studija je sprovela istraživanje sa 953 Amerikanca i otkrila je da su, nakon kontrole preferencija za slatke, kisele i slane ukuse, preferencije za gorku hranu predvidele antisocijalne osobine, posebno psihopatiju, agresiju, a posebno svakodnevni sadizam, ili doživljavanje zadovoljstva u tuđem bolu u svakodnevnom životu.

Isto tako, ljudi  mogu uživati u gorkoj hrani zbog neprijatnosti koju hrana izaziva drugima. Pored toga, u prošlim studijama je utvrđeno da jedenje gorke hrane izaziva neprijateljstvo.

Box: Image
 

 

Slatka hrana

U direktnoj suprotnosti sa sklonostima ka gorkom, sklonosti ka slatkoći povezane su sa većom prosocijalnošću. Ljudi doživljavaju one koji vole slatko kao ljubaznije.

Kao i kod gorke hrane, postoji dvosmerna veza između slatke hrane i ličnosti, tako da konzumiranje slatke hrane može učiniti da budemo prijatniji i spremniji da pomognemo. Istraživači ističu da je slatkoća univerzalno utešna i nagrađujuća, i da često svoje voljene nazivamo slatkim nadimcima.

Box: Image
 

 

Zdrava hrana

Verovatno ste otvoreniji, ekstrovertniji ili savesniji, ili možete biti srećniji. Studija sprovedena na preko 1.000 mladih odraslih osoba otkrila je da je konzumiranje voća i povrća povezano sa većom otvorenošću  savesnošću; ali ne i neuroticizmom.

Istraživači sugerišu da bi veća inteligencija, radoznalost i društvenost mogli dovesti do zdravije ishrane, možda zato što su ljudi sa ovim osobinama spremniji da eksperimentišu sa različitim voćem i povrćem. Pored toga, posebna studija je otkrila da ljudi koji su bili u pozitivnijem raspoloženju preferiraju zdraviju hranu.

Box: Image
 

 

Začinjena hrana

 Postoji nešto uzbudljivo u pomeranju granica. U mnogim kulturama, muškarci su skloniji da budu dovedeni u  ekstreme kada je u pitanju ljutina.

Shodno tome, laboratorijska studija sprovedena na 114 muškaraca otkrila je da oni sa većim testosteronom u pljuvački koriste više tabasko sosa na pire krompiru. Dakle, muževniji su, a žene koje vole juto imaju dozu hrabrosti i odvažnosti. 

Box: Image
 

Opasna hrana

Potencijalno opasna hrana, poput alkohola ili školjki, pokazuje da osoba voli da rizikuje i spremna je na avanturu.

Studija sprovedena na 303 učesnika otkrila je putem upitnika da ljudi koji preferiraju potencijalno opasnu hranu i pića (hranu koja bi nas mogla razboleti), uključujući alkohol i školjke, imaju izraženu sklonost ka avanturama.

Box: Image
 

 

Blaga hrana

Ljudi  koji preferiraju blagu ili „bezbednu“ hranu (tj. hranu koja nas ne bi razbolela), poput hleba i kukuruza, nemaju potrebu za avanturama i cene mir i udobnost.

Slana hrana

Ova hrana određuje ljude koji tragaju za novim stvarima, ali istraživanje to nije do kraja potvrdilo. 

Studija je pokazala da izbirljivost u ishrani odražava anksiozne ličnosti. Studija sprovedena na 318 studenata otkrila je da anksioznije osobe imaju veći broj odbojnosti prema hrani, možda zbog neuroticizma i nedostatka „emocionalne kontrole“, piše

Box: Psychology Today.