– Situacija je doslovno nepodnošljiva. Više nije isplativo gajiti mandarine jer je cena na rubu egzistencije. Čovek koji proizvede 200 tona ne može od toga preživeti sezonu, a kamoli ulagati u buduću proizvodnju – kaže proizvođač mandarina Ante Sršen.
Ni otkupljivači nisu zadovoljni
Otkupne cene su niže nego prošle godine, a ni otkupljivači ne kriju nezadovoljstvo.
– Imamo 20 do 25 odsto otpada, kompostane su pune i zatvorene, nova mesta za zbrinjavanje nisu obezbeđena, i mi otkupljivači smo u problemu. To znači kolaps. Moramo zaustavljati otkup, a još je na granama hiljade mandarina – upozorava vlasnik otkupnog centra u Opuzenu, Gradimir Šešelj.
Kompostana zatvorena, mandarine propadaju
U jeku berbe kompostana u Metkoviću je zatvorena i puna trulog voća.
– Mandarina je zaprimljena u količini od oko tri hiljade tona, koliko je dogovoreno sa lokalnom upravom i otkupljivačima. Kada će i da li ponovo moći da se odvozi otpad, još nije poznato. Ali, ako kompostana ne bude osposobljena, oko 40 odsto mandarina ostaje neotkupljeno. Molim sve nadležne inspekcije, gradonačelnike, pa i predsednika Vlade, da u roku od 24 sata osposobe deponije. Inače ćemo robu iskrcati na magistralu – poručuje Šešelj.
Stav Ministarstva poljoprivrede
Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je problem u neorganizovanosti proizvođača, kojima otkupljivači diktiraju cene.
– Poljoprivrednici imaju veće troškove berbe, a niže prihode od otkupa. Neophodno je da se udruže i prilagode tržištu, na primer kroz proizvođačke organizacije – navode iz Ministarstva.
Rešenja kroz preradu
Ipak, oni koji mandarine ne prodaju kao sveže voće, već prerade u džemove ili sokove, uspešno se snalaze.
– Treba od mandarine napraviti brend i prodavati je širom Evrope, jer neretvanska mandarina ima tržište zbog svog ukusa, oblika i boje. Verujemo u kvalitet mandarine i moramo razmišljati kako da obezbedimo budućnost proizvodnje – kaže vlasnik firme za proizvodnju prirodnih sokova iz doline Neretve, Josip Tutavac, piše Dnevno.
Komentari (0)