Za krsnu slavu priprema se slavski kolač, tradicionalna okrugla pogača koja simbolizuje Hrista kao „hleb života“. Vino kojim se kolač preliva predstavlja Hristovu krv.
Kolač se priprema od pšeničnog brašna, a recept se razlikuje u zavisnosti od toga da li je slava posna ili mrsna.

Posni i mrsni slavski kolač

Posni slavski kolač pravi se od vode, brašna i kvasca.

Mrsni slavski kolač sadrži i žumanca, koja mu daju bogatiji ukus i lepšu boju.

Slavski kolač se tradicionalno ukrašava krstom, pšenicom, grožđem, pticom i drugim hrišćanskim simbolima. Na vrhu se najčešće nalazi pečat sa slovima „IS HS NI KA“, što znači „Isus Hristos pobeđuje“.

Kako se pravilno seče i preliva slavski kolač

Prema pravoslavnom običaju, slavski kolač treba da osvešta sveštenik. To se obično obavlja ujutru, bilo u crkvi ili u kući domaćina. Sveštenik je taj koji:

  • Podigne kolač pred ikonom,
  • Izgovori molitvu,
  • Iseče ga krstoobrazno,
  • Prelije ga vinom,
  • Zajedno sa domaćinom okreće kolač, uz pevanje tri crkvene pesme.
Box: Image
 

Dva običaja o slavskom kolaču koje mnogi ne znaju

Postoje dva važna, ali često zaboravljena običaja:

Svi članovi porodice treba da poljube slavski kolač pre lomljenja.

Tom prilikom izgovaraju se reči:

„Hristos je među nama”

„Jeste i biće“

Sveštenik Vuk Jovanović ističe da se ovi rituali poštuju kako bi domaćinstvu bili darovani mir, zaštita i duhovno blagostanje.

Na kraju obreda, svi prisutni ljube krst, a potom slede čestitke domaćinu.

BONUS VIDEO